BLOG

Hírek, infók, tanácsok

Milyen elvárásaid lehetnek egy hajvizsgálattal szemben?

  • legyen alapos. Ne csapják össze egy negyedóra alatt a problémád megbeszélését.
  • hallgassanak meg. legyen rád elég idő, hiszen egyedi a hajbajod
  • az egyedi problémádra egyedi terápiát állítsanak össze

Mit vizsgál a hajgyógyászat és mit nem?

A hajgyógyászati vizsgálaton a fejbőr és a fejbőrből kihúzott hajszálak állapotából diagnosztizálunk. A vizsgálat eszköze egy mikrokamera, amely 200-300-szoros nagyítású, de elterjedtek a kozmetológiai dermatoszkópok, amelyek mutatják a bőr hidratációs szintjét és zsírtartalmát is képesek mérni. Ezek UV fény segítségével a baktérium telepek felszaporodását vagy egyes gombák elterjedését is jelzik a fejbőrön.

Nem foglalkozik azonban a hajgyógyászat a fejbőr betegségek jó részével, mert azt szakemberre bízza.

Ki az, aki vizsgál?

A vizsgálatot végző személy képzettsége és végzettsége nagyon eltérő lehet.

Hazánkban a hajgyógyászat nincs képzettséghez kötve, emiatt nehéz azt megítélni, hogy a megrendelt hajvizsgálat és a hozzá kötődő terápia mennyiben éri meg a rá elköltött pénzt.

Mindenesetre a hajgyógyászattal kapcsolatban elmondható, hogy speciális területe a bőrgyógyászatnak és több esetben mélyrehatóbb vizsgálatot végez egy természetgyógyász, mint egy bőrgyógyász szakorvos.

Hogyan zajlik a hajvizsgálat és mi van utána?

A hajvizsgálat jó esetben kórtörténeti feltárásból, az életvezetés feltérképezéséből, majd magából a kamerás vizsgálatból áll.

Én 10 éve végzek hajgyógyászati vizsgálatokat. Ehhez természetgyógyász végzettséggel rendelkezem, amihez három éves képzés társul. A Magyarországon indított haj-analaitikus képzést követően folyamatosan igyekszem új ismereteket szerezni az interneten angol nyelvű szakirodalom olvasásával és rendszeresen konzultálok a területről egy nálam jóval tapasztaltabb hajgyógyásszal.

A diagnózis felállítása után terápiás javaslatot készít a szakember és életmódbeli, valamint étkezési tanácsokkal indítja útjára a hozzáfordulót.

Én egy jól összeállított állapotfelmérő lapon rögzítem az elhangzottakat. Ezek adatait egy adatbázisban tárolom és az adatbázis adatait folyamatosan naprakészen tartom, mert a terápiát nem tudnám megfelelően követni. Ezek a lapok nagyon nagy segítséget jelentenek akkor is, ha esetleg később ismét visszatér a hajbajod.

Maga a terápia csak akkor lehet hatásos és hosszútávú, ha nem marad el az utógondozás sem. Ilyenkor például nem zavaróan lehet érdeklődni arról, hogy teljesen megszűnt-e hajhullás vagy elhívni a beteget egy kontroll-vizsgálatra.

Hiszen sokkal egyszerűbb és olcsóbb a megelőzés, mint egy újabb terápia.

Kinek való a hajterápia és kinek nem?

Én a holisztikus terápiát támogatom, ami nem a tünetek egyszerű kezelésére koncentrál, hanem felépíti és stabilizálja a még elérhető egészségi állapotot. Számomra a cél a hajbetegségen keresztül az egészég felé vezet.

Jó esetben lehet, hogy csak egyszer találkozol a hajhullással és azt egy pár hónapos kezelés rendbe hozza. Ha fiatal vagy és törődsz az egészségeddel, erre jó esélyed van.

A hagyományos kínai gyógyászat szerint születésekor mindenki kap valamennyi chi-t, amelyre nagyon kell vigyázni, mert sosem lesz több, csak egyre fogy. A chi-t vagy életenergiát a vesédben tárolod. A veséd meghosszabbítása a bőrfelszínen a hajad. A hajad állapota tehát sok mindenre utalhat.

Mire számíthatsz, ha hozzám fordulsz?

A hajvizsgálat során igyekszem kideríteni, hogy a hajbajodat mi okozza. Igyekszem, de ha mondjuk sok egyéb betegség tünete a hajhullás, akkor lehet, hogy még több más szakvizsgálatra is el kell menned és a betegségeidet együtt kezelve sikerül csak a hajhullást megálltani. Közben én elkezdhetem a hajhagymák táplálását és ha vannak alvó tüszők, azokat is lehet aktiválni és így új hajat növeszteni.

A hajbajod egyéb betegségek nélkül is lehet összetett. Például az erős zsírosodás okozhat hajhullást, a régóta fennálló hajhullás hajritkuláshoz vezethet. Ilyenkor természetesen a zsírosodást kell csökkenteni és a hajhullást megállítani, majd ezután következhet a hajhagymák feltáplálása és a hajciklus helyreállításával új haj növesztése.

A zsírosodás kialakulásának is több oka lehet, akár rossz táplálkozás, vagy az, hogy nem kezeled le a napi stresszt megfelelően, de sajnos miatt is zsírosodhat az átlagnál jobban a hajad.

A kopaszodásnál a hajciklus teljesen felborul, a hajtüszők zsugorodnak és sok alvó állapotba kerülnek. A ciklus helyreállítása egy folyamat eredménye, hülyeség azt mondani, hogy hetek alatt rendbehozható.

Milyen egyéb alternatív területeket vonunk be?

A hajgyógyászban számos egyéb ún. szelíd gyógymódot is felhasználhatunk a gyógyuláshoz: fülakupunktúrás és az akupresszúrát, a reflexológiát és az egyes masszázsterápiákat. A lézerterápiát, amely a sejtmegújítást serkenti. Az oxigén terápiát. A relaxációs technikákat és természetesen a mentális gyógyulást segítő terápiákat, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Akár ezoterikus gyógymódok is bevonhatók, de én ezek alkalmazásával kapcsolatban nem foglalok állást, mert nem foglalkoztam velük.

Fő támogatásod az életmódod, az étkezésed és a mentális egyensúlyod lehet, hiszen ezek vezetnek a betegségek kialakulásához.