BLOG

Hírek, infók, tanácsok

Böngészgettem a magyar hajgyógyász oldalakat. Pár kivételtől eltekintve nem túl sok információt találhatsz rajtuk a hajproblémádra. A legtöbb infó általános és egy-egy jól bejáratott sémát követ. A piac így nem túl átlátható. Például az, hogy mi várható el egy terápiától.

Azt biztosan tudod, hogy a tanácsadáson kamerával vizsgálnak. A kamerák azonban elég különbözőek lehetnek. És hidd el nekem, hogy ez például nem egy lényegtelen szempont.

Számomra fontos, hogy mennyire látványos vizuálisan a vizsgálat, hogy ami számomra beszédes a fejeden azt neked is jó minőségben meg tudjam mutatni: HD kamera, nagy monitor, különböző nagyítású fejek stb. Használok fluorescens kamerát a korpák és a bacik elkülönítéséhez.

Fontos, hogy megfelelően felmérjem az állapotod. Az egy óra hamar elröppen, ha alapos a vizsgálat. Én például kedvezményt adok a vizsgálat árából, ha valaki előre kitölti az állapotfelmérő kérdőívet. Nekem és neked is jó, ha már előre fel tudok készülni.

A vizsgálat első részét ún, passzív hallgatás jellemzi. Ekkor hagyom beszélni a vendégemet. Ilyenkor az ördög a részletekben rejlik. A lényeg az, hogy sok minden kiderülhet ekkor. Sok olyasmi, amiről nem is gondolnád, hogy köze lehet a hajproblémádhoz.

Mindezt egyébként azért csinálom, mert a hajadat jelzőkészülékként kezelem (talán már olvastál máshol is erről), a betegségek nagy részét pedig lelki alapúnak tekintem. Ez a hozzáállás sok mindenre segít választ adni.

Így a terápiámban nagy hangsúlyt fektetek a lelkedre, vagyis inkább a mentális állapotodra.

Itt is felhívom a figyelmedet arra, hogy ha neked ez a hozzáállás idegen, inkább válassz más hajgyógyászt.

Tehát azért jó az előzetes felkészülés, mert így hagyhatlak beszélni és én már tudom, hogy ilyenkor mire kell figyelnem. Talán éppen ebben van a kulcs, amely miatt képes leszek a dolgok mögé nézni. Úgy gondolom ebben egyedülálló a módszerem azzal, hogy itt tényleg meghallgatlak és kíváncsi vagyok rád és komolyan veszem a hajproblémádból fakadó gondjaidat.

Nagyon fontos az is számomra, hogy mindent részletesen lejegyezzek és hozzájárulás esetén fotót is készítsek az aktuális állapotról. Így a lehető legtöbb infó rögzítve van és segíti az utólagos korrigálást is. Ugyanis gyakran tapasztaltam azt is, hogy csak később kerülnek elő olyan fontos körülmények, amiket figyelembe kell venni a terápiában. Itt például egyes szomatikus okokra gondolok.

Ezzel bármikor, ha később újra találkozunk, a nyilvántartás alapján hamar képbe tudok kerülni. Éppen ezért az elektronikus nyilvántartást részesítem előnyben, mert az bárhonnan elérhető, így ha érdeklődsz, hamar hozzájutok az információhoz, nem vagyok helyhez kötve.

Így nem veszik el semmi és természetesen korszerűen lehetségesen az adatbázis védelméről gondoskodni.

Mivel mindig vannak új esetek vagy eddig még nem látott összetett hajproblémák, ezért nagyon fontosnak tartom, hogy kompetens konzulensi háttér álljon mögöttem, akikhez bármikor fordulhatok.

Vajon minden hajgyógyász mögött áll egy az enyémhez hasonló szuper szakmai háttér? Hát?

És ha valamilyen kérdésedre nem tudok válaszolni (persze, hogy van ilyen J), akkor rákérdezek, megbeszélem és felhívlak vele kapcsolatban.

Magam is utálom a ködösítést.

Mivel felelősséget vállalok a terápia eredményességéért, ezét biztosan nem vállalom veled a terápiát, ha látom, hogy az nem fog segíteni neked. Sajna van ilyen.

Hidd el, hogy fontosabb a szakmai jó hírem, mint az a pár eladott termék, amit hamis ígéretekkel rád sózhatnék. Hiszen úgyis rajtam kérnéd számon. Nem?!

Éppen ezért, nem fogok ködösíteni, elmondom mennyi ideig tartó és milyen mértékű elköteleződést kíván tőled a terápia. Ki tudjuk azt is számolni, hogy az milyen költségekkel járhat. És azt is elmondom, hogy a siker milyen része múlik azon hogy milyen a hozzáállásod. Ez nem természetes, úgy gondolom tisztán látnod kell, hogy mikor és min kell neked dolgoznod. Mi az, amit a termékek már nem oldanak meg helyetted.

Soha sem ígérek márol-holnapra eredményt, mert tudom, hogy az élettani folyamatokra hatunk, az öngyógyító erőforrásokat mozgósítjuk a szervezetben és ehhez idő kell.

És ha mégis gyorsan jön a javulás, akkor sem hagyom, hogy elbízd magad és ünnepeld a győzelmet, hiszen tudom, hogy csak a hosszútávú eredmény a kifizetődő.

Apropó hallottad, hogy az akut anagén hajhullások 80%-a magától rendeződik, ha megszűnik a kiváltó ok? Azonban lehetséges, hogy a hajciklus mégsem áll helyre közben és a növekvő hajad sokkal gyengébb és fénytelenebb lesz, mint korábban.

Szóval csak összeszedtem gyorsan néhány példát, amik szerintem az alapok a kezelés során. Úgy gondolom, ha ezek hiányoznak, nem jól felépített a terápia.

Te döntesz,

adsz-e esélyt egy modern (imádom a digitális 21. századot, ezért igyekszem a vívmányit beépíteni J), a mobiloddal is könnyen követhető terápiás programnak vagy maradsz a régi, papírral pepecselő (már ha vezetnek pontos papírlapú nyilvántartást – hidd el, van ahol nem! -), tippelős verziónál?