BLOG

Hírek, infók, tanácsok

Tegyük fel, hogy hajbajod van és már eldöntötted, hogy bizony ennek orvoslásához egy szakemberre van szükséged.

Magyar viszonylatban a neten keresve több hajgyógyászt találhatsz, bár jórészt a fővárosban.
A hajgyógyászok egy része kizárólag hajanalitikát tanult, ezzel a tudással csak tüneti kezelés végezhető.
Nekem az a tapasztalatom, hogy ez sok esetben nem elég.

Egy kezdő hajanalitikus – de sok esetben a gyakorló is -, ha nincs konzultációs lehetősége kísérletezget az anyagokkal vagy sablon metódus szerint dolgozik. De már utaltam rá, hogy számomra tökéletesen érthető az az elvárás, hogy a kezelés kifejezetten rád legyen szabva.

Nem tudhatod biztosan, hogy milyen szakemberhez kerülsz, hacsak…
Hacsak nem csekkolod le pár kérdéssel előre.

De nézzük csak milyen is a ‘jó’ hajvizsgálat!

A megfelelően végzett hajvizsgálat alapos. Van benne: fejbőr, hajtüsző, hajhagyma, hajszál vizsgálat. Kikérdeznek téged a kórelőzményeidről. Felmérik hogyan étkezel (oké csak alapszinten, de azért csak rákérdeznek) vagy hogy milyen az életmódod. Ilyenkor szerintem szükséges, hogy a figyelembe vehető pszichés körülményekre is rákérdezzenek. Például, hogy ért-e valamilyen mentális trauma az elmúlt időszakban.

A diagnózis, amit felállít a szakember érthető és az aktuális folyamatokat is elmagyarázzák neked. Mégis csak legyen halvány fogalmad arról, hogy mi zajlik benned.

A terápia a vendégre szabott, tehát teljesen egyedi.

A vizsgálat szemléletmódja holisztikus. Ez annyit jelent, hogy nem csak a hajadra, de a lelkedre, a szellemedre is figyelmet fordítunk. Egészséges testhez erős és ép lélek tartozik.

Terápiámban én sokat foglalkozom a lélek erősírésével, ezért is tartom egyedinek a terápiás kezelési módomat.
A terápia felhasznál alternatív segítséget a hajprobléma gyógyításához. Számos területet vehetünk igénybe, de van néhány olyan területe az alternatív gyógymódoknak, amelyeket előnyben részesítgetünk a hajgyógyászatban: jül használható a kezelésekben a lézer-, valamint a fényterápia. Az akupunktúra, akupresszúra. a holisztikus gyógyászathoz a masszázsterápiák, a reflexológia és minden, ami oldja az energetikai elakadásokat.

A jó hajkezelés hatása tartós és hosszútávú. Számomra ez azt jelenti, hogy társítanunk kell hozzá az életmódot.

A jó hajgyógyász:

  • rendelkezik megfelelő egészségügyi, élettani és kórtani ismeretekkel. Egy hajgyógyászhoz forduló embernek, már gyakran van bizonyos ’előélete’. Tehát járt már bizonyos vizsgálatokon, vannak leletei stb. Ezeket gyakran igyekeznek megosztani velünk hajgyógyászokkal. Tehát kellenek ahhoz alapismeretek, hogy értelmezni tudjuk ezeket és a hajra lefordítani.
  • ha nem ismeri a hajbajod okát. akkor tanácsot ad, hogy merre indulj tovább
  • ismeri az étkezési alapelveket és eligazodik a tápanyagok hatásaiban. Hidd el az étkezés nemcsak az én vesszőparipám. Amit megeszel, abból építkezik a szervezeted.
  • ismeri a megfelelő metódusokat a hajat támogató életmódhoz. Ez azért fontos, mivel számos egészségügyi problémánk orvosolható akár gyógyszerek nélkül azzal, ha életmódot váltunk.
  • eligazodik a ma már nélkülözhetetlen vitaminok, táplálékkiegészítők és más gyógyhatású termékek világában

Tehát akkor miket kérdezhetsz meg a leendő hajgyógyászodtól:.

Mióta foglalkozik az adott területtel? (Ha ezt a kérdést nem szeretnéd elsőnek feltenni, akkor nézz utána a honlapján. Reméljük a Rólam oldala elég informatív lesz.)
Van-e konzulensi háttere ha egyedi problémával kerül szembe. Ez akkor fontos, a még kevés a tapasztalata.
Meddig tart egy hajvizsgálat?
Miből áll a hajvizsgálat? Régebben a hajanalitikusok nem vizsgáltak hajhagymát. Számomra elképzelhetetlen enélkül a diagnózis alkotás.
Milyen termékeket használ és mióta dolgozik velük?
Van-e bevethető alternatív kezelési mód vagy csak termékalapú a terápiája?
Viheted-e hozzá a leleteidet?
Van-e a terápiában étkezési és életmódbeli tanácsadás is?
Tud-e megfelelő vitaminokat, egyéb a kereskedelemben használt termékeket ajánlani a gyógyulás támogatásához?

Vajon te a problémádra egyedileg összeállított hajterápiás programot szeretnél, ami foglalkozik a kiváltó okokkal vagy elég, ha csak a tüneteidet kezelik egy-egy samponnal?